Ki az Úr? Keresztúr! -egy körút margójára-

„A körút fontos, nem csak az egyleteseknek, hanem nekünk is. A kívülállók szemében 3 nap, 1 kisbusz/autó, meg néhány fiatal, akik körbejárnak bizonyos helyeket és meglátogatnak bizonyos embereket.

 Na, de a MI szemünkben ez az egész sokkal, de sokkal több. Ez a három nap emlékeket ad, nekik is és nekünk is, olyan emlékeket, amelyeket a zsebeink mélyébe helyezünk, és amelyek örökre velünk maradnak. Emlék lesz a kert, az út, a zene, a magunkkal vitt és hozott érzés, te is és én is. Ez a pár nap rólatok, rólunk és az utazásról szól, az úton levésről, mert tudjuk azt, hogy megéri.

Megéri megtenni 267 kilométert, megéri hétvégén korán kelni, megéri sütni 120 fánkot, megéri hazautazni ezért Kolozsvárról. Megéri, mert 67 embernek adhatunk valamit, amitől többek lettek és mi is 67 embertől kaptunk valamit, amitől többek lettünk.”

Lőrinczi Zsófia

 

„Nagyon nagy meglepetés és egyben megtiszteltetés ért engem, mikor ezelőtti héttel megtudtam, hogy én is részese lehetek ennek a körutas csapatnak. Rengeteg ismeretlen élménnyel gazdagodtam a két nap alatt, új embereket ismertem meg és már ismert emberekkel még szorosabb kapcsolatunk alakult ki. Kimondhatatlanul hálás vagyok mindezért!”

Deák Csenge

 

„Ez volt a második körutam, de ez volt az első, hogy én is nagyobb részt vállaltam a szervezésből. A körút nagyon jól telt, minden egylet nagyon hangulatosra sikerült. Nem voltak különös nehézségek, ez egy kicsit meglepett, de talán így a legjobb. Reméljük, hogy az elkövetkező években még több fiatalfog részt venni ezeken a körutakon.”

Buzogány Bendegúz-Atanáz

 received 2488073651445916

 

„Számomra nagyon fontos pont volt az idei körút, mivel első alaklommal jutottam el egy pár egylethez a Székelykeresztúri Egyházkörben és jó volt felmérni, hogy körünkben milyen egyletek működnek. Nagyon jól éreztem magam a hétvége során. Kedvesek, viccesek a fiatalok. Reméljük ők is örültek a látogatásunknak és találkozunk velük majd a nyári, országos szintű rendezvényeinken is.„

Simó Kamilla

 

A hétvégén én is körutazhattam, ismét egy jó kis csapattal indulhattam útnak, akiket immáron nem csak úgy említhetek, mint kis egyletesek, akiknek egyletet tartottunk, valamelyik körút alkalmával, most már azt mondhatom, hogy barátaim. Ha meg kellene mondjam, hogy hány kilométert utaztam, hogy hány órát egyleteztem az évek során, keresztúri körutak alatt, biztos vagyok benne, hogy a „nem tudom” lenne a válasz, hiszen már annyiszor lehettem ilyen szerencsés, hogy már azt se tudom hányszor. Azt hiszem, hogy akaratlanul is, de nagy hatással van rám a 120, pontosabban az, hogy az ODFIE 120 éves lett, az emberek a kerek évszámok hallatán valamiért számot vetnek, így nekem is megfordult a fejemben, az év első körútja után. Rájöttem, hogy több keresztúrköri köriképviselő útját követhettem végig. Láttam, ahogy csetlő-botló fiatalból, erős, határozott vezető lett, de azt is láttam, ahogy a nagyhangú fiatalból, meghunyászkodó, elveszett, szürke kisegér lett, mert vannak, akik nem tudják, hogy a köriképviselőség FELADAT és FELELŐSSÉG. Annyi kedves arc, annyi kicsi egyletes ugrott be, akik már nem is kicsik és az elmúlt hétvégén újra csak gyarapodott, akikre emlékezhetek.”

Isztojka Máté

 

„Úgy gondolom, hogy az előttem szóló fiatalok tökéletesen megfogalmazták egy körút lényegét, fontosságát. Én a körutas csapat „legidősebb” tagja inkább megfogom a negatív oldalát, arról beszélnék, hogy mi a fő nehézség. A mai világban nagyon nehéz azokat az értékeket, amit Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet képvisel, valami olyan különleges köntösbe bújtatni, ami felveheti a versenyt azokkal lehetőségekkel, amikkel napjaink fiataljai szembesülnek a mindennapokban. Úgyis mondhatnánk, hogy jelenleg a lehetőségek korát éljük, már akkor sem vagy egyedül, ha egy üres szobába egymagad állsz, mert ma már tartozékunkká váltak a kütyüjeink. Minden online. Ha megkérdezel egy telefonján játszó gyereket, hogy miért nem inkább játszik a társaival, miért nincs inkább közösségben, azt fogja válaszolni, hogy ő nincs egyedül, ő online játszik. Ebben a világban, ebben a modernizálódott környezetben kell az ODFIE minden rendezvényét vizsgálnunk. Én személy szerint azt tapasztalom, hogy részsikereink vannak, mert szemléletváltással, sok-sok belefektetett munkával és azokkal a nagyszerű emberekkel, akik útra kelnek minden ilyen alkalommal sikerül a fiatalokat kimozdítani és valami mást, valami értékeset, valami közösségit adni ezeknek széplelkű, mai egyletes fiataloknak.”

Ravasz Levente